Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

Γέφυρα του Καπετάνoυ

Αγαπητοί Φίλοι

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας κάνω γνωστό ότι οι προσπάθειες για την σωτηρία και ανάδειξη του «Γεφυριού του Καπετάνιου», που ξεκίνησαν με σχετική αρθρογραφία στο τεύχος Εν Νικολιτσίω (φύλλο 16, Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2007) είχαν αίσιο τέλος.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού μετά από συνεχή αλληλογραφία μαζί του, διά της αποστολής ό,τι απαραιτήτου εχρειαζέτο, ως και η βοήθεια από την 18η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, έφεραν την έκδοση της τελευταίας υπ’ αρ. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ51/97454/3054π.ε. απόφασης όπου διαπιστώνεται:

ότι το πέτρινο «Γεφύρι του Καπετάνιου», το οποίο βρίσκεται […] στον κάμπο Θεσπρωτικού, Δήμου Ζηρού, Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου, είναι αρχαίο μνημείο και προστατεύεται από της διατάξεις του Ν. 3028/2002 «Περί προστασίας αρχαιοτήτων εν γένει και της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Πρόκειται για σχετικά μικρό μονότοξο λιθόκτιστο γεφύρι που χρονολογείται στο β΄ μισό του 18ου αι. Κατά την παράδοση κτίστηκε από τον αρματολό Λούρου-Λάκκας Καπετάν Τζοβάρα το 1787. Παλαιότερα βρισκόταν επί του χειμάρρου της Λάκκας Σούλι, στην παλαιά οδό με την οποία επικοινωνούσαν τα Λέλοβα (σημερινό Θεσπρωτικό) με τα ανατολικά χωριά της περιοχής.


Υπόσχομαι να συνεχίσω τον ίδιο αγώνα και για το «Κοτσέκι» στο Θεσπρωτικό, όπου έχω κάνει τις σχετικές προεργασίες, και για τα πηγάδια του κάμπου Θεσπρωτικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου