Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Τα ιστορικά μνημεία της Λάκκας

Σε μία πρόσφατη δημοσίευση έγραψα ότι η Λάκκα μας έχει ανάγκη από έργα που θα την αναδείξουν και θα την κάνουν προσβάσιμη και … σπουδαία! Θέλω να σταθώ στο σημείο αυτό λίγο στον ορισμό «σπουδαία». Όποιος παρακολουθεί τις δημοσιεύσεις των τελευταίων καιρών –σε εφημερίδες και περιοδικά διαφόρων συλλόγων καθώς και σε βιβλία– εύκολα διαπιστώνει ότι το ενδιαφέρον στα ιστορικά μνημεία της Λάκκας Λελόβου αναπυρώθηκε και όλο και περισσότεροι ασχολούνται ξανά ή εκ νέου με αυτά. Λόγου χάριν υπάρχουν δημοσιεύσεις που ασχολούνται με το Καστρί Ριζοβουνίου και τη μεγάλη σημασία της θέσης από αρχαιοτάτων χρόνων έως και τις αρχές του 20ού αιώνα, για το Κοκκινόπηλο, τη Γέφυρα του Καπετάνου, το ρωμαϊκό υδραγωγείο, τα χάνια της περιοχής μας ή και το Βολέτσι της Κρανιάς. Οι αναφορές πολλές και το συμπέρασμα ένα: Η περιοχή μας «κρύβει» (κυριολεκτικά) έναν ανεκτίμητο θησαυρό ιστορικών και αρχιτεκτονικών μνημείων.
Είναι θετικό ότι η αρμόδια ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έριξε την προσοχή της πέρα από τα όρια της Νικόπολης και της Κασσώπης και παλεύει για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Καστρίου στο Ριζοβούνι. Δεν πρέπει, βέβαια, να περιοριστούμε σε αυτό.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η ανάδειξη των αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων μίας περιοχής βοηθάει στην ανάπτυξη της ίδιας της περιοχής. Και εδώ βρίσκεται και η ευθύνη όλων μας, πολιτικών, συλλόγων, κατοίκων: Όλοι εμείς με τον τρόπο μας και τις εκάστοτε δυνατότητες που διαθέτουμε να βάλουμε το λιθαράκι μας σε αυτήν την πορεία ανάπτυξης.
Ίσως μία 2η επιστημονική ημερίδα για τα Ιστορικά Μνημεία της Λάκκας Σούλι, όπως πραγματοποιήθηκε το 1996 στην Αθήνα, θα ήταν ένα βήμα καλό σε αυτήν την κατεύθυνση. Ή μία συνάντηση όλων των φορέων, στην οποία θα μπορούσαμε να καταγράψουμε προτάσεις και απόψεις …
Σίγουρα η ανάδειξη των αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων της περιοχής μας δεν είναι το σημαντικότερο πρόβλημα των ημερών μας, αλλά αναμφισβήτητα ένα πολύ σοβαρό και η επίλυσή του σίγουρα θα βοηθούσε στο να δείξουμε πόσα σπουδαία είναι η Λάκκα μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου