Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Τα πέτρινα κτίσματα του τόπου μας

Αν υπάρχει κάτι που δίνει ξεχωριστή ζεστασιά και πλούτο στην περιοχή μας, είναι η ύπαρξη πολλών και ποικίλων πέτρινων κτιρίων που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη τη Λάκκα μας.
Ο ερχομός τεχνιτών από το όμορο κράτος έφερε την επανοικοδόμηση των υπαρχόντων παλαιών αλλά και την παραλλαγή της ιστορικής αρχιτεκτονικής που διέκρινε τον τόπο μας.
Έτσι, ξεφυτρώνουν κάποιες λιθοσειρές σε κάποια νεότευκτα κτίρια που δεν ποιούν κάλλος αλλά γίνονται και μερικές αναστηλώσεις (όρα οικία Σ. Μαμαλούκου, Καραπάνου, Δράκου κλπ.) που σε φέρνουν στην εποχή τους.
Τέτοια κτίρια που η ιδιωτική πρωτοβουλία ξεκίνησε, αρχίζουν όλο και να ξεπετάγονται στην περιοχή μας, με τεχνίτες που βρίσκονται κάτω από σωστή επόπτευση της δουλειάς τους και σύμφωνα με την ιστορία του τόπου.
Δεν πρέπει όμως αυτήν την έφεση των ιδιωτών για την αναμόρφωση της περιοχής να την βλέπουμε απούσα από τα δημόσια, δημοτικά κτίρια.
Τέτοια κτίρια και μνημεία που με φιλότιμη προσπάθεια από μέρους των φορέων (πολιτιστικών, περιβαλλοντολογικών κλπ.) θα πρέπει να αναδειχθούν είναι το Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού, το Κοτσέκι, το Δημοτικό Σχολείο Ελιάς κ.ά.
Σε αυτήν τη λαϊκή απαίτηση την οποία κάθε μέρα ακούω, είμαι ανοιχτός και διαθέσιμος να βοηθήσω. Όσοι λοιπόν νομίζουν ότι έχουν κάποιες από τις προϋποθέσεις αυτές, να επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς με μένα (6945-413314) και να λάβουν γνώση από την ιστοσελίδα του Δήμου Θεσπρωτικού στα στοιχεία «Αρχοντικό Λογοθέτη» .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου