Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Μια νέα ευκαιρία ξεκίνησε

Ως γνωστόν σε όλους που ασχολούνται με τα προβλήματα ανάπτυξης, από τις 7-8-2009 ξεκίνησε πρόγραμμα ύψους € 6.055.000 από εθνικούς πόρους και από το Ευρωπαϊκό Πακέτο Περιφερειακής Ανάπτυξης για την ανάπτυξη πολιτιστικών υποδομών. Για να το κάνω πιο απλό:
Στόχος αυτού του άξονα είναι η προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, πεδίου στο οποίο μπορούν να δράσουν φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που μπορούν να αποσπάσουν ένα ποσό αφού καταθέσουν προτάσεις, οι οποίες θα πρέπει να αφορούν τη συνύπαρξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με δράσεις του σύγχρονου πολιτισμού καθώς και ενέργειες προβολής των πολιτιστικών και πολιτισμικών στοιχείων της περιφέρειας ως και την ανάπτυξη του πολιτισμού της περιοχής.
Το παραπάνω πρόγραμμα πρέπει να ειδωθεί πολύ σοβαρά από το Δήμο μας και αφού έχει έτοιμες μελέτες να τις προωθήσει.
Τέτοιες μελέτες μπορεί να αφορούν παλαιά πέτρινα κτίσματα στα διάφορα τοπικά διαμερίσματα (νερόμυλοι, κοτσέκια, κούλες, κλπ.).
Δημιουργία χώρων προβολής και θεάτρων. Τέτοια πρόταση εκκρεμεί από της ανάληψης μου ως αντιδημάρχου, αλλά δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει.
Ανάδειξη ολόκληρων τμημάτων ή περιοχών ενός οικισμού, όπως στα όρια Παπαδατών-Ζερβού, περιοχή άνω ζώνης Θεσπρωτικού, τμήμα Νικολιτσίου και διάφορα άλλα τμήματα που θα δώσουν την εικόνα του παλαιού χωριού.
Μόνο έτσι, με την όποια θεματική αξιοποίηση της έννοιας του παλαιού χωριού θα μπορέσει ο τόπος μας να αρχίσει να κινείται εκτός του στενού κλοιού της Λάκκας.Αν αυτά δεν μπορέσουμε να τα πιάσουμε, έχουμε χάσει και αυτήν την ευκαιρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου