Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Για την υγεία … του νέου Δημοτικού Σχολείου

Για πολλούς ίσως φαντάζουν σαν εξωπραγματικά, για το συνήθη πολιτισμένο πολίτη ωστόσο αποτελεί καθημερινότητα το ακόλουθο θέμα, που έχει σχέση με κάποιες σοβαρές παραμέτρους υγείας. Οι παράμετροι αυτές πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη κατά την έκδοση οικοδομικών αδειών γενικώς και πολύ περισσότερο στην περίπτωση ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ.
Η παρούσα αναφορά και εν συνεχεία πρόταση έχει σχέση με το υπό ανέγερση Δημοτικό Σχολείου Θεσπρωτικού, δίπλα στο γήπεδο, και με το ραδιενεργό στοιχείο ΡΑΔΟΝΙΟ.

Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό στην Ευρώπη και αντιμετωπίζεται με την πρέπουσα σοβαρότητα. Στην Ελλάδα μόλις πρόσφατα άρχισε να απασχολεί τους ειδικούς. Το ραδόνιο απελευθερώνεται από το φλοιό της γης και συγκεντρώνεται στα επάνω στρώματα του εδάφους. Λόγω της φυσικής του κατάστασης το στοιχείο εισέρχεται από το έδαφος στα κτίρια, στα θεμέλια και υπόγεια και μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό επίπεδα συσσώρευσης. Για τον εντοπισμό της ύπαρξης ραδονίου στο έδαφος και για τις τιμές συγκέντρωσης υπάρχει επιστημονικός τρόπος μέτρησης. Οι τιμές ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή. Έτσι, στην Ελλάδα διαπιστώθηκε στη Νεραϊδα Θεσπρωτίας η μεγαλύτερη συσσώρευση ραδονίου (511 bq/m3).

Στον ανθρώπινο οργανισμό το ραδόνιο εισέρχεται με την αναπνοή. Έρευνες έχουν δείξει ότι το ραδόνιο είναι η αιτία για το 10% των θανάτων που προκαλούνται από τον καρκίνο του πνεύμονα (το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 20.000 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα ετησίως στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οφείλονται στο ραδόνιο).

Ως Αντιδήμαρχος συμμετείχα στη σύνταξη σχεδίων και στον γενικό προγραμματισμό ανέγερσης του νέου Δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού τόσο με παρεμβάσεις στον υφυπουργό Παιδείας κ. Καλλό, όσο και δια τεκμηριωμένου εγγράφου που υπαγόρευε στον κ. Παταργιά, υπεύθυνο σχολικών κτιρίων, τους λόγους μεταστέγασης του Δημοτικού Σχολείου από το παλιό πετρόκτιστο σε νέο κτίριο (η παράσταση στο Υπουργείο έγινε παρόντος του Δημάρχου και Αντιδημάρχου). Γι’ αυτό το λόγο και εμβάθυνα τη μελέτη ανέγερσης στην παραμικρή λεπτομέρεια. Έτσι, θεωρείται απαραίτητη η μέτρηση της περιεκτικότητας του εδάφους στο ραδιενεργό στοιχείο Ραδόνιο.
Από την έναρξη των ερευνών του εδάφους το είχα θέσει υπόψη, προφορικά, στους αρμόδιους, αλλά … δεν ακούστηκε καλά. Έτσι επανέρχομαι στο σοβαρό αυτό πρόβλημα με την ενημέρωση των συμπολιτών από το ιστολόγιο μου και με αντίστοιχο έγγραφο στις διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και στον τύπο.
Για να αντιμετωπιστεί το θέμα της συγκέντρωσης ραδονίου και της εξαφάνισής του θα πρέπει να ακολουθηθούν τρόποι που θα υποδειχθούν από ειδικούς, όπως η κατασκευή αεριζόμενης θεμελίωσης κτιρίων και η χρήση στεγανοποιητικών μεμβρανών.
Με λίγα λόγια: Η μη λήψη μετρήσεων της περιεκτικότητας σε ραδονίου του χώρου ανέγερσης του νέου Δημοτικού Σχολείο Θεσπρωτικού και η μη εφαρμογή προληπτικών μέτρων κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής φάσης του κτιρίου θα είναι ατόπημα και αποσιώπηση … εγκλήματος.

http://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%A1%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%BF&oldid=1577471

http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Radon&oldid=301217683

http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Radonbelastung&oldid=61009977

http://www.buildings.gr/greek/eksoplismos/oikologika_ilika/radonio.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου